Amit itt találsz

Gondolatok a bennünket körülvevő világról meghintve egy csipetnyi irodalommal, filozófiával és fizikával.

Friss topikok

  • Vipeszo: "A természet visszatükröződése az emberi tudatban nem valami megmerevedett állapot, nem a valóság ... (2011.05.25. 11:04) Az éjszaka tükre
  • Vipeszo: "Nagyon sokáig, több államban még most is halálbüntetéssel sújtják a gyilkosokat. Ezzel csupán ann... (2011.05.25. 10:53) A Vallásról
  • Vipeszo: Ha pusztán belenézünk a rendszerbe, attól azért nem változik meg, mert lehet, hogy az információ "... (2011.05.25. 10:48) Mi lenne, ha ... ?
  • Vipeszo: "a Lenat-féle Eurisko, ami több matematikai tételt bizonyított be, saját magától tanult meg különf... (2011.05.25. 10:26) A gondolkozás vége
  • metarjuna: Sok sikert a bloghoz! :) (2010.06.12. 08:01) A kert

Mi lenne, ha ... ?

Balmung 2010.07.25. 11:47

Egy kicsit elgondolkoztam az idő érzékelése és a jövőbe (múltba) pillantás kérdésköréről, ám mint oly sok esetben, a dolog megítélése szerintem ezúttal is szubjektív, és nem törhetünk pálcát egyik-másik elmélet fölött sem. Mindenesetre egy idézettel szeretném felvezeti az egész fejtegetést, mégpedig H.G. Wells-től, Az Időgép írójától:

"Mindenkinek megvan a maga időgépe. Ami a múltba röpít, az az emlék, s ami a jövőbe visz, az az álom."

Alapvetően az az elképzelésem, hogy ha valamilyen módon lehetséges is lenne a jövőbe pillantani, akkor már pusztán a bepillantásunkkal megváltoztatnánk a dolgok menetét. A fizika oldaláról megközelíve a kérdést...ha belenézünk egy rendszerbe, akko azt meg is változtatjuk, ezért nehéz pontos kísérleti adatokat mérni. És anélkül, hogy belemennénk a bonyolult mérőberendezések működési elvébe (nem is értek hozzá), elég ha arra gondolunk, hogy ha látni szeretnénk egy folyamatot, ahhoz fény is kell, és a fény részecskéi, a fotonok, kismértékben ugyan, de önmagukban is eltorzítják a többi részecske viselkedését. Talán gondolhatjuk azt is, hogy hozzáadunk valamit a rendszerhez, aminek nincs ott a helye, pusztán azzal, hogy 'felnyitjuk a doboz fedelét'. A jövőbe pillantás még jobban mebolygathatja az eseményeket anélkül, hogy bármit is tennénk a puszta figyelésen belül. És ha már a puszta filozofálgatás kedvéért feltesszük, hogy létezik egy formula, módszer vagy elmélet a jövőbe pillantásra vagy egy bizonyos jövőbeli esemény bekövetkeztési esélyének kiszámolására, akkor az valósznűleg a mi mostani cselekedeteinket is megjósolja. Ezért maga a módszer határozza meg a feltalálására irányuló kutatások eredményét! Ez egy kicsit talán bizarrnak és félelmetesnek hat, de ezzel a kis fejtegetéssel el is jutottunk az eleve elrendeltetés, vagy még inkább a kauzalitás terminusához, és elképzelhető, hogy valóban nincs menekvés az ok-okozatiság mindent átszövő hálójából.

Címkék: filozófia

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balmung.blog.hu/api/trackback/id/tr332174401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vipeszo 2011.05.25. 10:48:24

Ha pusztán belenézünk a rendszerbe, attól azért nem változik meg, mert lehet, hogy az információ "magától is kijön belőle", éppen csak érzékelni kell pl. a fénysugarat.

"És ha már a puszta filozofálgatás kedvéért feltesszük, hogy létezik egy formula, módszer vagy elmélet a jövőbe pillantásra vagy egy bizonyos jövőbeli esemény bekövetkeztési esélyének kiszámolására, akkor az valósznűleg a mi mostani cselekedeteinket is megjósolja."

Persze van ilyen, a társadalomtudósok mesélhetnének mikre lehet rájönni a jövőre vonatkozóan a múlt ismerete és gondolkodás alapján.
Fizikai eseményeket is jó eséllyel meg lehet jósolni. Azonkívül tervezni és befolyásolni lehet a jövőbeli eseményeket.

Jó eséllyel meg lehet jósolni pl. egy adott kisebbség milyen számarány fellépésénél fog fellázadni.

Sokkal érdekesebb az, hogy sok megjósolt és létrejövő eseményt látva sem tesznek az emberek annak érdekében, hogy a jövőjük ne a lehető legrosszabbul alakuljon.

Fekete Gyula pl. az 1970-es évek elején írt rengeteget a csökkenő népszaporulatról,
Déry Tibor pedig ugyanekkor a környezetvédelemről.
süti beállítások módosítása