Amit itt találsz

Gondolatok a bennünket körülvevő világról meghintve egy csipetnyi irodalommal, filozófiával és fizikával.

Friss topikok

  • Vipeszo: "A természet visszatükröződése az emberi tudatban nem valami megmerevedett állapot, nem a valóság ... (2011.05.25. 11:04) Az éjszaka tükre
  • Vipeszo: "Nagyon sokáig, több államban még most is halálbüntetéssel sújtják a gyilkosokat. Ezzel csupán ann... (2011.05.25. 10:53) A Vallásról
  • Vipeszo: Ha pusztán belenézünk a rendszerbe, attól azért nem változik meg, mert lehet, hogy az információ "... (2011.05.25. 10:48) Mi lenne, ha ... ?
  • Vipeszo: "a Lenat-féle Eurisko, ami több matematikai tételt bizonyított be, saját magától tanult meg különf... (2011.05.25. 10:26) A gondolkozás vége
  • metarjuna: Sok sikert a bloghoz! :) (2010.06.12. 08:01) A kert

Bright Falls

Balmung 2010.07.15. 11:48

Nemrég érkeztem meg az orvostól, és kiderült, hogy légcsőhurutom van és már a tüdőm is bibis, úgyhogy ideje lenne lassan kikúrálnom magam. Ezen persze nem segítenek a szinte mindenhol fellelhető légkondícionáló berendezések. Nem értem...tíz éve még boldogan megvoltunk nélkülük, most pedig egy átlagos, nyári hétköznapot nem tudunk megrendezni nélkülük. És nem...semmi bajom a technológiai újításokkal, amelyek kényelmesebbé, elviselhetőbbé teszik a hétköznapjainkat, ám nem árt figyelembe venni az árat, amit fizetünk értük (vagy még inkább a környezet fizet meg). 

És ha már az élhető világról beszélek...csak egy apró gondolat, ami Nietzsche Túl jón és rosszon című könyvét újra átböngészve jutott eszembe: Ha nem túlidealizált, elérhetetlen világképet tekintenénk elérendő célunknak vagy élettérnek, akkor észrevennénk a mi, valós világunkban rejlő szépségeket és örömforrásokat, és talán nem tűnne ennyire rossznak és elviselhetetlennek.

Azonban egy másik dolog is szöget ütött a fejembe...miért van szükségünk többre, mint ami a túléléshez kell? Miért keresünk folyton 'többet' egy partnernél, aki éjszakánként mellettünk van és akivel kölcsönösen örömet szerzünk egymásnak (és akivel -erősen lecsupaszítva- eleget teszünk a fajfenntartás szükségletének)? Miért lángol bennünk a tűz, ami bennünket éget, ha éppen nincs kivel megosztani? Miért törvényszerű, hogy a jó és a rossz érzések egymással kart-karba öltve járnak és egyik nem létezhet a másik nélkül? Persze én is tudom a választ...azért, mert emberek vagyunk. És ezzel vissza is kanyarodtam egy korábbi bejegyzésem témájához, ami arról szólt, mi tesz bennünket annyira különbözővé az állatvilág más tagjaitól. Talán a boldogság elérése utáni olthatatlan vágy.

Címkék: filozófia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balmung.blog.hu/api/trackback/id/tr932153145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása